AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI GENEL SAĞLIKLA ETKİLEŞİM HALİNDEDİR.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Periodontoloji Uz. Dr Başak Temelli ağız ve diş sağlığının genel sağlıkla etkileşim içerisinde olduğunu bu yüzden diyabetli hastalarda diş ve dişeti bakımının önemli olduğuna değindi.
Diş eti hastalıklarının toplumda en yaygın görülen bakteriyel hastalıklardan birisi olduğunu, gingivitis ve kronik periodontitis adında iki tipde görüldüğünü açıklayan Periodontoloji Uz. Dr. Başak Temelli son yıllarda diş eti rahatsızlıklarının sistematik rahatsızlıklarla ilişkili olduğunu söyledi. Temelli: “Diyabetle birlikte, dişeti dokularında vasküler değişiklikler oluşmaktadır. Oral mikrofloradaki değişiklikler, kollajen üretiminde azalma ve kollajenaz aktivitesinde yaşanan artışla dişeti dokularındaki yıkım artmaktadır. Periodontal hastalık ve diyabet arasındaki ilişki, uzun yıllardan beri araştırılmış ve genel olarak da periodontal hastalığın diyabetlilerde, non-diyabetlilere göre daha sık ve şiddetli olarak seyrettiği bildirilmiştir. Ayrıca, diyabet hastalarında dişeti oluğu sıvısı (DOS) enzim aktivitesini araştıran çalışmalarda, diyabet hastalarında daha yüksek enzim aktiviteleri ile karşılaştırmışlar ve bu sonuçlara bağlı olarak da diyabet hastalarının diş eti rahatsızlıklarına sistemik olarak sağlıklı olan bireylere oranla daha yatkın oldukları sonucuna varmışlardır” dedi.
Diyabetli hastalarda diş ve dişeti enfeksiyonları engellenemediğinde enfeksiyonu sınırlandırmanın güç olacağına değinen Uz. Dr. Başak Temelli: “Diyabetin periodontitisin oluşmasında önemli bir risk faktörü olduğu bilinmektedir ve Periodontal hastalık diyabetin altıncı komplikasyonu olarak bilinmektedir. Geleneksel go¨ru¨şe go¨re periodontitis agˆız içinde gelişen bir hastalıktır ve enflamatuvar cevap sonucu oluşan doku hasarı dişlerin destek dokuları ile sınırlıdır. Buna ragˆmen yapılan son çalışmalar periodontitisin vu¨cudun genel sagˆlıgˆını etkileyebilecek bazı degˆişikliklere de neden olabilecegˆini go¨stermektedir. Araştırmacılar diyabet de dahil çok sayıda sistemik durum/hastalıgˆın periodontitisten etkilenebilecegˆini du¨şu¨nmektedir. Gu¨nu¨mu¨zde giderek o¨nem kazanan bu go¨ru¨ş periodontitis-diyabet arasındaki etkileşimi çift yo¨nlu¨ du¨şu¨nmemizi gerekli kılmaktadır” dedi.
Periodontis hastalıklarının sessiz seyrettiğini ve dişeti kanamasının enfeksiyonun ilk işareti olduğunu ve diş eti kanaması görüldüğünde hemen hekime gidilmesi gerektiğini söyleyen Başak Temelli diyabet hastalarında diş ve dişetlerin sağlıklı olmasını sağlamak için yapılması gerekenleri şu şekilde anlattı: “Kan şekerini kontrol altında tutun. Günde bir defa diş ipi kullanın. Her öğünden sonra mutlaka dişleri fırçalayın. Takma dişleriniz varsa onların da temizliğine dikkat edin. Yılda iki defa diş hekimine kontrole gelin. Diş hekimine diyabetinizin olduğunu mutlaka söyleyin” dedi.